Blogg

Här finns tekniska artiklar, presentationer och nyheter om arkitektur och systemutveckling. Håll dig uppdaterad, följ oss på LinkedIn

Callista medarbetare Jan Västernäs

Bootcamp hösten 2024

// Jan Västernäs

Vi har haft bootcamp igen ! Denna gång träffades vi på Citygate som ligger en stenkast från vårt kontor i Gårda. Det visade sig vara mycket trevliga lokaler med bra service.

Stämningen var på topp som vanligt och alla jobbade med precis vad de ville.

Mat och fika fick vi också, behövs när man jobbar hårt.

De som skall prata på Cadecen jobbade givetvis med att förbereda dem, så det verkar som vi får en innehållsrik Cadec i år också.

Några andra saker som vi jobbade med:

Hexogonal arkitektur

Flera stycken intresserade sig för detta. Hexagonal arkitektur strävar efter att isolera domänobjekt och affärslogiken i centrum av arkitekturen med portar och adapters mot resten av applikationen.

Erik Lupander valde att implementera vårt programmeringstest som vi använder vid rekrytering med en hexagonal arkitektur. Givetvis implementerad i Go. Han tycker att det är en trevlig ansats. Domänobjekt och affärslogik blir ganska rena (inne i hexagonen) utan att smittas av olika ramverk, teknologier och annoteringar. Det blev också lite intressanta diskussioner om hur transaktionshantering ner i databasen hanteras i en sådan här arkitektur.

Typst

Det är ett nytt ramverk för att generera professionella dokument som kan baseras på indata, till exempel mätvärden.

Man skiljer på innehåll och layout. LaTex är den dominerande produkten inom områden. Marcus Björklund tycker att LaTex är lite krångligt att jobba med. Typst är skrivet i Rust och använder en markdown-liknande syntax vilket gör det enkelt att komma igång. Det är även snabbt att exekvera. Marcus visade exempel på hur man kan generera finansiell information. Han bedömer inte att Typest är en LaTex-dödare i nuläget men kan blir en seriös utmanare på sikt.

Dagger

Flera labbade med dagger som är ett sätt att skapa bygg-pipelines genom att skriva kod.

Dagger engine exekverar pipelinen och kan köras både lokalt och på tex github vilket är en fördel enligt Björn Gylling. Man kan använda flera olika programmeringsspråk som python, typescript och go. Björn visade ett exempel som han skrivit i Go. Han tycker att dagger är trevligt men kanske är lite tidigt att använda skarpt redan.

spring AI

Andreas Tell funderade på om man kunde få en AI-driven moderering av Cadecen. Utmaningen är kanske att hitta vilken modell man skall använda sig av. Andreas tycker att spring gjort en bra abstraktion för hur man interagerar med en modell från en applikation.

AI i praktiken

Niklas Antoncic jobbade med att använda AI för att göra en matplanerings-applikation. Den hanterar olika recept och genererar ett förslag på vecko-planering. Hur samlar man in bra recept så man inte behöver knappa in dem själv ? Niklas hade några spännande lösningar på detta, så nu får familjen god mat varje dag.

Webassembly

Fermyon har ett verktyg för att köra komponenter. Pär Wenåker testade hur det funkar. Det utlovas väldigt många fördelar.

Erfarenheten är att det verkar ganska trevligt, men mer arbete återstår för att få det strömlinjeformat.

Vulan layers

Fredrik Åberg har intresserat sig för drivrutiner för video på linux. Målsättningen är att kunna köra olika spel på bättre sätt.

Övrigt

Andra ämnen som berördes var react, telemetry, kotlin, kubernetes, spring boot, KPI och annat.

Tack för att du läser Callistas blogg.
Hjälp oss att nå ut med information genom att dela nyheter och artiklar i ditt nätverk.

Kommentarer