Blogg

Här finns tekniska artiklar, presentationer och nyheter om arkitektur och systemutveckling. Håll dig uppdaterad, följ oss på LinkedIn

Callista medarbetare Ove Lindström

Jfokus 2024

// Ove Lindström

För 18:e året arrangerades utvecklarkonferensen Jfokus i Stockholm. Jag var som vanligt på plats som scenvärdsanvarig men hade tid att vara med på Universitetsdagen på måndagen och se många bra tal under två fantastiska dagar. Här kommer några reflektioner och en liten topplista över de presentationer som jag rekommenderar att man tittar på.

Callista medarbetare Johan Zetterström

Design för hög tillgänglighet i en distribuerad arkitektur Presentation

// Johan Zetterström

Presentation från Cadec 2024 Göteborg

Presentation från Cadec 2024 Stockholm

Att designa ett system med krav på hög tillgänglighet kräver genomtänkta avväganden gällande hur vi hanterar beroenden mellan komponenter, både inom vårt system och mot befintliga komponenter utanför systemet. Dessa befintliga komponenter kommer vi förmodligen ha ytterst begränsade möjligheter att påverka, och systemdesignen måste därmed göras utifrån de givna förutsättningarna.

Callista medarbetare Magnus Larsson

Kubernetes - Ut med den gamla Ingress:en och in med det nya Gateway-API:et Presentation

// Magnus Larsson

Presentation från Cadec 2024 Göteborg

Presentation från Cadec 2024 Stockholm

Kubernetes Ingress har tjänat oss väl genom åren genom att standardisera hanteringen av inkommande extern trafik till ett Kubernetes-kluster. Dock har Ingress-specifikationen ett antal brister och begränsningar vilket ofta leder till användning av leverantörsspecifika tillägg med hjälp av annoteringar eller CRD:er. En och samma Ingress-definition blandar delar som berör både klusteroperatörer och applikationsutvecklare, något som resulterar i ett oönskat delat ansvar för att hålla Ingress-definitionen uppdaterad.

Callista medarbetare Katarina Askdal

Det är nu det händer – Cadec 2024

// Katarina Askdal

Nedräkningen till Cadec är i full gång. Cadec är vår årliga utvecklarkonferens där vi delar med oss av ämnen som vi finner intressanta och som vi tror kommer att intressera våra branschkollegor. Konferensen är kostnadsfri.

Callista medarbetare Peter Merikan

Java godbitar

// Peter Merikan

Det finns många godbitar i Java 21 men den största av dom alla pratar ingen om.

Callista medarbetare Ove Lindström

Arkitekturella behovsdomäner

// Ove Lindström

Hösten 2003 kom Eric Evans bok om Domain-Driven Design ut för första gången. Den ansågs som banbrytande och var en ögonöppnare för många inom mjukvaruutveckling. Den jämfördes med Martin Fowlers böcker om designmönster men det fanns en avgörande skillnad.

Evans införde konceptet “domändriven utveckling”, där huvudsyftet var att skapa lösningar nära kopplade till den verksamhetsdomän som systemet skulle betjäna och samtidigt bryta ner dess komplexitet.

I denna text utforskar jag behovsdomäner och hur de kan adresseras genom tre olika aspekter: operativ, taktisk och strategisk. Jag presenterar lite erfarenheter jag samlat på mig genom åren och som jag önskade att någon erfaren arkitekt hade förklarat för mig tidigare.

Callista medarbetare Anders Forssell

Programmet för Cadec 2024 är klart

// Anders Forssell

Nu har vi släppt programmet för Cadec 2024 - konferensen för utvecklare som vill utvecklas. Cadec ges i två upplagor - i Stockholm 18 januari 2024 och i Göteborg 24 januari 2024. Vi kan utlova en givande eftermiddag med både bredd och djup, och som vanligt handlar föredragen om de senaste trenderna inom arkitektur och utveckling.

Callista medarbetare Hans Thunberg

Callista Arcade - Genesis

// Hans Thunberg

Vi var några callistakollegor som satt en lunch på kontoret och pratade nostalgiskt om datorspel på “the good old times”. Det var emulatorer för gamla datorer och arkadspel på campingplatsernas arkadhallar. Det var så idén föddes om att starta ett projekt att bygga ett eget arkadkabinett till kontoret. Vi har sedan tidigare ett flipperspel och fußball som vi kan spela på. Ett arkadspel skulle göra sig finfint i vår “spelhall”.

Callista medarbetare Ove Lindström

Data i rörelse

// Ove Lindström

För en tid sedan höll Confluent en dag med temat “Data in Motion”. I denna utforskande text sammafattar jag mina intryck av dagen och ger min syn på den ständigt växande världen av datahantering inom IT-branschen.

Från traditionella metoder för att samla och lagra data till moderna arkitekturmönster som Data Mesh och det dynamiska landskapet av dataströmmar. Jag utforskar konceptet av data som en produkt, hanteringen av komplexiteten i dagens system, och de utmaningar som uppstår när man hanterar data i rörelse.

Och jag reflekterar över den övergripande frågan - är det värt att övergå till strömmad data? Det beror på…

Callista medarbetare Magnus Larsson

Upgrade to Spring Boot 3.1

// Magnus Larsson

Spring Boot 3.1 was released in May 2023 during the wrap-up of writing the 3rd ed of my book, so there was no time to upgrade the code before releasing the book. Instead, in this blog post, I will describe how to upgrade the source code examples in the book from Spring Boot 3.0 to Spring Boot 3.1, use some of the new features like Testcontainers at development time, and also cover some new and resolved bugs.

Callista medarbetare David Ström

World Summit AI 2023 i Amsterdam

// David Ström

Samma vecka som några av mina kollegor besökte GSAS i Barcelona så hade jag möjligheten och nöjet att besöka World Summit AI 2023 i Amsterdam, där vädret inte låter sig jämföras med Katalonien men jag tror att konferensinnehållet var minst lika bra! Därför tänkte jag, utifrån en handfull anteckningar, mitt bristfälliga minne och på mitt eget fullkomligt otillräckliga sätt, försöka dela med mig av några höjdpunkter, teman och reflektioner från konferensen.

Callista medarbetare Andreas Mossljung

GSAS Barcelona 2023

// Andreas Mossljung

I veckan flydde vi hösten för ett par dagars konferens i soliga Barcelona och Global Software Architecture Summit 2023. Där fick vi två dagar fulla av presentationer i en lokal som påminde lite om biosalongerna där vi brukar ha vår egen Cadec, men med lite mindre bekväma stolar.