Blogg
Här finns tekniska artiklar, presentationer och nyheter om arkitektur och systemutveckling. Håll dig uppdaterad, följ oss på LinkedIn
Här finns tekniska artiklar, presentationer och nyheter om arkitektur och systemutveckling. Håll dig uppdaterad, följ oss på LinkedIn
Vi har haft bootcamp! Denna gång samlades vi åter på Citygate – ett stenkast från vårt kontor i Gårda. Kollegorna från Stockholmskontoret uppskattade närheten till hotell Jacy’s, där vi inledde med en trevlig middag kvällen innan.
Som vanligt är upplägget att “jobba med precis vad man vill” med en efterföljande (frivillig) kort presentation. Som visas av bilderna var koncentrationen 100-procentig.
Vi åt och fikade i vanlig ordning för att hålla ångan uppe. Som vanligt bjöds det på riktigt bra lunch i huset.Eftersom vi tog ovanligt lite bilder i år återanvänder vi här förra årets – men det såg i princip identiskt ut. 😉
Några saker som vi jobbade med:
Den 10:e april hade vi en workshop på årets GAIA-konferens : “Building LLM Applications: Applied Workshop For Software Developers”
Flera labbade med så kallad Vibe coding - en programmeringsteknik där en användare beskriver ett problem i naturligt språk till en stor språkmodell (LLM) anpassad för kodning, som sedan genererar programvaran. Många testade Aider för detta ändamål. Sammanfattningsvis var uppfattningen att det gick bra till en början men är än så länge inte helt klockrent…
Andra labbade mer generellt med olika AI-verktyg som utvecklingsstöd t.ex. ChatGPT, Microsoft 365 Copilot, Github Copilot, Cursor och Windsurf etc.. Det skapades allt från Iphone-appar till verktyg för att analysera data från Garmin-träningsklockor.
Anna Eriksson skapade en RAG-applikation med Python-versionen av ramverket Langchain.
Björn Genfors har uppdaterat sin presentation om EU:s AI-förordning, som han använder i undervisningen på IT-arkitektprogrammet hos Dataföreningen Kompetens.
Christian Andersson jobbade med mikroprocessorprogrammering med TinyGo. Mycket tid gick till att få upp utvecklingsmiljön men mot slutet av dagen fick han en ledmatris att skriva ut “Hello World” 😊.
Erik Lupander jobbade vidare med Go och prestandaoptimering, undersökte bla. förbättringar introducerade i Go 1.24. Den resulterande bloggposten kan läsas här
Martin Holt kollade på OpenTelemetry ihop med Java-ramverket Quarkus och Kafka.
Fredrik Kjellberg arbetade med AWS Bedrock, provade ett antal olika modeller och att generera bild och video från text och/eller bild.
Andra ämnen som berördes var React Native, Python+Flask, Java 24, Spring Boot 3.5.0-M3, Funktionell programmering