Blogg

Här finns tekniska artiklar, presentationer och nyheter om arkitektur och systemutveckling. Håll dig uppdaterad, följ oss på Twitter

Callista medarbetare Pär-Anton Westbom

Storslaget kul med småskalig ML Presentation

// Pär-Anton Westbom

Presentation från Cadec 2023 Göteborg

Presentation från Cadec 2023 Stockholm

Idag finns det maskininlärning överallt, t.ex. när vi scrollar social media, kollar vädret, tar en bild, letar musik på Spotify etc. Ofta körs detta på stora servrar någonstans i molnet. Men i många fall vill vi ha snabb respons och har kanske inte ens tillgång till ett nätverk. Hur gör man då?

Det skall vi titta på i denna presentation där vi visar hur man kan köra maskininlärning lokalt på en liten hårdvara, en så kallad microcontroller. Historiskt sett har microcontrollers mest använts för att samla in rådata som sedan skickas vidare mer eller mindre obearbetat. Nu har processorer och minne blivit så pass små och billiga att de även kan bearbeta data lokalt och bara vidarebefordra det som är intressant.

I föredraget visar vi vad som är möjligt idag. Vi spelar in data från en microcontroller, tränar en maskininlärningsmodell på datan och lägger över den tränade modellen på microcontrollern. All databearbetning sker sedan lokalt på microcontrollern, och endast högnivåevents skickas vidare till en uppkopplad app som kan visualisera resultatet.

Här kan du se en inspelning av föredraget.

Ladda ner presentation GitHub
Tack för att du läser Callistas blogg.
Hjälp oss att nå ut med information genom att dela nyheter och artiklar i ditt nätverk.

Kommentarer