Blogg

Här finns tekniska artiklar, presentationer och nyheter om arkitektur och systemutveckling. Håll dig uppdaterad, följ oss på Twitter

Callista medarbetare Johannes Carlén

Vilka beroenden har du?

// Johannes Carlén

Det här är ett enkelt tips för dig som använder Eclipse som verktyg för Javautveckling. Att starta upp ett enkelt Eclipseprojekt innebär ibland ett fasligt massa surfande efter alla de komponenter och bibliotek man vill använda; Struts, Hibernate, Spring etc. skall alla laddas ned och läggas till classpathen i Eclipse. Det finns dock genvägar och som att t ex använda sig av Maven2 med dess beroendemekanism kan hjälpa till och underlätta något.

MavenEclipse

MavenEclipse är en Eclipse-plugin som hjälper till att hantera ett projekts alla komponentberoenden. För att använda dig av denna funktionaliteten behöver du inte adoptera hela Mavens byggkoncept för ditt projekt, även om det säkert kan underlätta ytterligare, utan det går bra att börja med att endast utnyttja beroendemekanismen och senare ta till sig fler mekanismer allt eftersom.

Det ska sägas redan nu att den här pluginen fortfarande är i ett mycket tidigt stadium i utvecklingskedet men har tillräckligt med funktionalitet för att hantera just beroendemekanismen. Pluginen är skriven för Eclipse 3.1+ med begränsat stöd för 3.0. Kör du IBM’s RSA/RAD så fungerar dock just denna mekanismen bra med v0.0.5.

För att enkelt komma igång så gör du så här:

  1. I Eclipse - lägg till en ny update site: http://m2eclipse.codehaus.org/ och installera senaste versionen (i skrivande stund 0.0.9).
  2. Gå till Window/Preferences/Maven2 och sätt pathen för Local Repository Folder. Det är här som alla nedladdade jar-filer hamnar.
  3. Skapa ett nytt webbprojekt. Här förutsätts att roten av webbprojektet läggs i /WebContent men detta kan givetvis ändras i pom.xml efter eget tycke.
  4. För att snabbt och enkelt få till de vanligaste beroenden kan du ladda ned en pom-fil här och lägga den i projektroten: »Ladda ned pom.xml«. I den finns specificerat beroenden till ramverk såsom Struts, Hibernate, Spring, Acegi, Log4j, dwr m.fl.
  5. Högerklicka på projektnamnet och välj Maven2/Enable. Nu börjar workspacet att byggas och alla jar-filer att laddas ned vilket kan ta ett litet tag.
  6. När detta är klart ska det finnas en ny lib folder i projektet Maven2 dependencies. Tryck på pluset för att se alla jar-filer som finns med.
  7. Du kan enkelt lägga till nya eller ta bort beroenden direkt i pom.xml. Kör du Eclipse 3.1+ kan du högerklicka på pom-filen och välja Maven2/Add Dependency och snabbt hitta den jar-fil du vill lägga till.
  8. Du behöver också lägga till jdbc-drivern för just den databas som du kör.

Här är ett exempel på hur sökfunktionen fungerar i MavenEclipse:

[Bild saknas]

Resurser

För mer info om transitiva beroenden i Maven2:

Browsa alla jar-filer hos ibiblio

Tack för att du läser Callistas blogg.
Hjälp oss att nå ut med information genom att dela nyheter och artiklar i ditt nätverk.

Kommentarer