Blogg

Här finns tekniska artiklar, presentationer och nyheter om arkitektur och systemutveckling. Håll dig uppdaterad, följ oss på Twitter

Callista medarbetare Sofia Jonsson

Gavin Kings önskelista för Java EE 6

// Sofia Jonsson

Gavin King, som ligger bakom open source-ramverken Hibernate och nu senast JBoss Seam, har börjat på en “Java EE 6 wishlist” på sin blogg.

I den första delen av önskelistan tar han upp vilka förbättringar han skulle vilja se inom ramen för Session Beans. Här nämns bland annat stöd för mer lättviktig asynkronitet. JMS är enligt Gavin overkill i många situationer medan EJB Timer funktionaliteten, som introducerades i EJB 2.1, är lite för begränsad för att vara riktigt användbar. En utökning av den är därför med på önskelistan.

En annan intressant punkt är stöd för stateful web service-endpoints, dvs att även stateful EJBer skulle kunna ha web service gränssnitt.

De flesta av önskemålen är, inte helt förvånande, inspirerade av JBoss Seam, endera på det viset att funktionaliteten redan stöttas av ramverket eller också för att behovet har identifierats under arbetet med ramverket.

Gavin fick, i form av Hibernates skapare och som aktiv deltagare i spec-arbetet, väldigt stor inverkan på utformningen av Java Persistence API specen. Det är inte orimligt att anta att hans åsikter kommer att få påverkan även när nästa version av Java EE utformas och därmed ska det bli intressant att följa hans blogg-inlägg om Java EE 6 framöver.

Se även Web Beans (JSR-299), som är en standardisering baserad på funktionaliteten i JBoss Seam och där Gavin King är spec lead.

Tack för att du läser Callistas blogg.
Hjälp oss att nå ut med information genom att dela nyheter och artiklar i ditt nätverk.

Kommentarer