Blogg

Här finns tekniska artiklar, presentationer och nyheter om arkitektur och systemutveckling. Håll dig uppdaterad, följ oss på Twitter

Callista medarbetare Annica Sunnman

OSGi - en början?

// Annica Sunnman

Adrian Colyer kommer till TSSJS-Europa och berättar om OSGi, TSSJS OSGi. OSGi är ett ramverk som gör det möjligt att installera, starta, stoppa och uppdatera komponenter utan att behöva starta om hela system. I brödtexten till föredraget står det: OSGi är en server-side revolution som är just runt hörnet. Jag lyssnade själv till föredraget på TSSJS i Las Vegas. Adrian Colyer är en duktig talare och ämnet samt problematiken är många involverade i. Tydligt är att OSGi ännu är i tidigt utvecklingstadie och det kommer ta tid innan det får momentum.

Klart intressant är dock att börja kika på integrationen med Spring, Spring-OSGi. Det är alltid lättare att börja använda nya ramverk som är integrerade i redan kända ramverk som Spring. Men även här står det tydligt att projektet är i utvecklingsstadiet, men integrationen med Spring är tilltalande. Även om det leder till ännu komplexare konfigurationsfiler i xml format.

Så min förhoppning att i Enterprise applikationer kunna göra en uppdatering eller installation utan att behöva starta om hela system med hjälp av OSGi eller liknade lever vidare. Men att det står runt hörnet är nog att överdriva, användningen av det i projekt kommer nog att dröja.

Tack för att du läser Callistas blogg.
Hjälp oss att nå ut med information genom att dela nyheter och artiklar i ditt nätverk.

Kommentarer