Blogg

Här finns tekniska artiklar, presentationer och nyheter om arkitektur och systemutveckling. Håll dig uppdaterad, följ oss på LinkedIn

Callista medarbetare Jan Västernäs

Patrik Blommaskog har blivit Azure fundamentalist

// Jan Västernäs

Jag sitter och pratar med Patrik Blommaskog.

Du har precis som den förste på Callista tagit en certifiering avseende Azure?
Jo det stämmer bra, den heter Microsoft Azure Fundamentals. Som namnet antyder är det en grundläggande certifiering i Azure, det finns även andra.

Varför gjorde du det?
Jag vill sätta mig in i Azure för att kunna använda och resonera kring det bättre. Hade använt det lite tidigare men ville få en mer systematisk helhetsbild.

Hur gick du tillväga? Tittade efter kurser och många av dem hänvisade till att de var en bra grund för certifiering, så det kändes som ett naturligt steg. Jag gick en kurs på Udemy och följde även det rekommenderade kursmaterialet från Microsoft. Udemy var mycket hands-on och labbar medan Microsoft hade en del marknadsföring insprängt i det hela.

Själva testen gjordes genom en 3:dje parts leverantör. Man skall sitta i ett avskilt rum, övervakas av datorns kamera osv. Det var först en uppsättning av miljön och sedan ett antal flervalsfrågor på c:a 45 minuter. Det krävs minst 70% rätt och jag hade 80%. Frågorna var inte riktigt så tekniskt djuplodande som jag hade tänkt mig, kanske mer på produkt- och tjänstenivå.

Tog det lång tid? Det var 3-4 dagars arbete inklusive certifieringen, så det var inte så farligt. Jag spred ut det över ett par veckor för att labba med och smälta partierna, det är ganska många tjänster som gås igenom.

Hittade du några speciellt intressanta delar?
Största ögonöppnaren var kanske hur lättillgängliga Azures Machine Learning-tjänster verkar vara, tex analys av bilder, tal och text, eller statistiska analayser. Det kändes också som att de inte försökte fösa in en i Microsoft-fållan som man skulle kunna tro, möjligen med undantag av Active Directory. Linux och PostgreSQL har t ex fullt stöd från MS, och det innebär ingen begränsning att använda Mac eller Linux som utvecklarmiljö, det funkar lika bra med bash m fl som Powershell. Som en sidoeffekt lärde jag mig att Powershell och en del andra MS-verktyg fungerar bra att använda på mac. Känns positivt att inlåsningar mellan olika leverantörer kanske är på väg att minska, olika produkter fungerar bra att använda i många olika miljöer.

Har du haft tid att tillämpa dina nya kunskaper i praktiken ännu?
Har mest kört hobbyprojekt och eget labbande än så länge.

Om jag förstår det rätt har Azure numera näst störst marknadsandel efter Amazon?
Det stämmer och jag tror Azure växer snabbast just nu också. Så det verkar ligga bra i tiden. Kan bero på att stora företag gärna jobbar med Azure eftersom de litar på Microsoft och haft en lång relation med dem.

Vill du tipsa om några resurser för att komma igång?

https://azure.microsoft.com

https://www.udemy.com/course/microsoft-azure-beginners-guide/learn/lecture/28908772?start=1#overview

https://docs.microsoft.com/en-us/learn/certifications/exams/az-900

Tack för att du läser Callistas blogg.
Hjälp oss att nå ut med information genom att dela nyheter och artiklar i ditt nätverk.

Kommentarer