Blogg

Här finns tekniska artiklar, presentationer och nyheter om arkitektur och systemutveckling. Håll dig uppdaterad, följ oss på Twitter

Callista medarbetare David Ström

Gung-ho i Hindås

// David Ström

Gung-ho (/ɡʌŋˈhəʊ/, fritt översatt: total dedikation och engagemang) var ett uttryck som användes av de kinesiska trupperna under andra världskriget och som sedan anamades av de amerikanska marinkårssoldaterna, för att slutligen bli ett management buzzword och en viktig del i “fish-philosophy”.

Det är dock ett buzzword som jag tycker beskriver någonting väldigt intressant och jag ska alldeles strax berätta varför jag tycker det, men först ett shout out till Hjortviken konferens i Hindås som fortsätter att leverera service med ett leende, fantastisk mat och inspirerande omgivningar! Vi ses säkert där nästa år igen.

Gung-ho handlar om att vara helt närvarande och passionerad i det du gör. Lite mindfulness kombinerat med flow och “i zonen”. Men hur uppnår man detta stadie - vad vi nu än väljer att kalla det för? Jag fick tillfälle att fundera på detta efter vår bootcamp på Hjortviken i förra veckan, dels för att dessa bootcamps är ideala tillfällen för att uppnå gung-ho men också för att jag sett vissa mönster på olika arbetsplatser och i olika projekt där man lyckas olika bra med att skapa framåtdriv och engagemang.

alla_1.jpg

Så hur gör man?

Här kommer ett litet lästips för den som är intresserad: Fish! Av Stephen C. Lundin. Boken Fish! handlar om hur en fiktiv mellanchef på ett försäkringsbolag i Seattle försöker bryta en negativ trend med dåligt engagemang, dåliga resultat, och ogillande från andra avdelningar till dess motsats med hjälp av en arbetsfilosofi tagen från Pike’s Place Fish Market i Seattle.

Det första, och viktigaste steget i denna filosofi är att välja sin egen inställning. Jag har inget bra morgonhumör, och jag blir lätt frustrerad om jag t.ex. missar bussen eller något annat oplanerat händer på morgonen. Men jag kan välja att släppa de sakerna när jag väl kommer fram till jobbet. Detsamma gäller så klart olika arbetsmoment, vissa är roligare än andra, men vi kan faktiskt styra vår inställning till att utföra dem.

Genom att styra vår inställning och attityd till arbetet så kan vi skapa en helt annan atmosfär på arbetsplatsen. Detta kräver såklart en viss mental ansträngning, kanske framförallt i ett kallt och regnigt november. Men man tänker efter lite så inser man ganska snart vilken otrolig påverkan atmosfären har, och hur vi alla bidrar till att skapa den.

Detta första steg är så centralt i fish-philosophy att om man inte implementerar detta steget först så spelar de andra stegen ingen roll. Så därför lämnar jag dig där, och om du är intresserad att veta mer så kan jag varmt rekommendera boken Fish! eller varför inte kontakta oss så kanske du kan hänga med på nästa Callista bootcamp och själv uppleva lite gung-ho i Hindås.

david_1.jpg

Tack för att du läser Callistas blogg.
Hjälp oss att nå ut med information genom att dela nyheter och artiklar i ditt nätverk.

Kommentarer