Blogg

Här finns tekniska artiklar, presentationer och nyheter om arkitektur och systemutveckling. Håll dig uppdaterad, följ oss på LinkedIn

Callista medarbetare Hans Thunberg

Vägen till att bli arkitekt

// Hans Thunberg

På Callista är vi måna om kompetensutveckling, att utveckla och utvecklas är det roligaste vi vet. Häromdagen deltog jag i ett live-event anordnat av O’Reilly, på temat “Software Architecture Superstream Series: Software Architecture Fundamentals”, med inriktning på “path to becoming a software architect”. Här kommer en summering på detta event.

Jag valde detta event bland annat för att föreläsarna var Neal Ford, Trisha Gee och Mark Richards, personer som jag tidigare följt på konferenser och som brukar hålla interssanta föredrag kring arkitektur.

Detta live-event modererades av Neal Ford och upplägget likande ganska mycket årets Cadec, med skillnaden att på Cadec har vi vår egen Andreas Tell vid rodret. Allt som allt 4 föreläsningar med en blandning av teori och exempel från den riktiga världen. Neal Ford och Trisha Gee inledde med småprat kring rollen att vara arkitekt på olika nivåer och vad det innebär. Mark Richards följde upp med sin etablerade föreläsning om “Architecture Styles”, denna gång med fokus på när man skall välja en viss arkitektur och när man absolut inte skall välja densamma (minns ni Johans Cadec-föredrag 2019 på samma tema). Måste säga att Mark Richards är underhållande och väldigt pedagogisk på sina föreläsningar, man får både ett gott skratt och en djupare förståelse.

Allt avslutades med en rapport från den riktiga världen, där föreläsarna berättade om hur man på en stor europeisk återförsäljare gått från att vara en vanlig webshop till en “marketplace for matchmaking between partners and customers”. En intressant resa från att vara 15 utvecklinsteam som tillsammans driftar och utvecklar en monolit i ett eget datacenter, till att köra allting i molnet, cloud native och med självgående team. Kul att få ta del av deras erfarenheter från projektet.

Gillar verkligen konceptet med dessa “Superstreams”, denna var 4 timmar, man kan ställa frågor löpande och chatta med alla deltagare. Många deltagare delar med sig av erfarenheter och det blir bra diskussioner, mycket uppskattat. Allt spelas in och kan ses i efterhand.

Ser fram emot fler intressanta föreläsningar och frågestunder framöver.

Tack för att du läser Callistas blogg.
Hjälp oss att nå ut med information genom att dela nyheter och artiklar i ditt nätverk.