Blogg

Här finns tekniska artiklar, presentationer och nyheter om arkitektur och systemutveckling. Håll dig uppdaterad, följ oss på LinkedIn

Callista medarbetare Björn Beskow

Lätta trådar för tunga tillämpningar – vi synar Project Loom & Virtual Threads Presentation

// Björn Beskow

Presentation från Cadec 2023 Göteborg

Presentation från Cadec 2023 Stockholm

Javas programmeringsmodell för trådhantering är konceptuellt enkel, men tyvärr inte särskilt lämpad för massiv skalbarhet. Trådar i JVM:en hanteras och scheduleras av det underliggande operativsystemet och är därför en dyr och begränsad resurs. Reaktiva programmeringsmodeller – som t.ex. RxJava och WebFlux – löser det problemet men på bekostnad av en betydligt mer komplex programmeringsmodell och bristande utvecklarupplevelse.

Open JDK:s Project Loom är ett försök att introducera nya, lättviktiga och därmed skalbara trådningskonstruktioner för JVM:en. Först ut från Project Loom är Virtual Threads, en programmeringsmodell som lovar att bibehålla den konceptuella enkelheten i det ursprungliga tråd-API:et – men med full skalbarhet.

I det här föredraget undersöker vi om Virtual Threads lyckas förena det bästa av två världar, och hur de passar in i Spring Boot 3.

Här kan du se en inspelning av föredraget.

Ladda ner presentation
Tack för att du läser Callistas blogg.
Hjälp oss att nå ut med information genom att dela nyheter och artiklar i ditt nätverk.

Kommentarer