Blogg

Här finns tekniska artiklar, presentationer och nyheter om arkitektur och systemutveckling. Håll dig uppdaterad, följ oss på LinkedIn

Callista medarbetare Andreas Tell

Callista Tech Radar Light 2025

// Andreas Tell

Det här är tredje upplagan av Callista Tech Radar Light – vår årliga trendspaning kring teknikanvändning bland kunder och branschkollegor. Med hjälp av svar från Cadec 2025 kartlägger vi vilka teknologier som används i vardagen, vilka som är på väg upp – och vilka som lockar mest inför framtiden.

1. Inledning

Undersökningen bygger på en enkät som skickades ut till alla anmälda deltagare på Cadec. Den innehöll ett fåtal frågor om teknikanvändning och yrkesroller – tillräckligt för att ge en tydlig bild utan att kräva mycket tid att besvara.

Vi kallar den här versionen “Light” eftersom vi medvetet håller antalet frågor nere – målet är att det ska gå snabbt att svara utan att tumma på insikterna. Den mer omfattande Callista Tech Radar baseras istället på data från medarbetare på Callista.

I år fick vi in 161 svar. Se även föregående års Tech Radar Light (2024)

2. Frågor

2.1 Vilken är din huvudsakliga yrkesmässiga roll?

Här får vi en bild av hur Cadec-publiken är sammansatt. Man kan se att en stor andel är utvecklare i någon form. Vi ser även att ett relativt stort antal svarar att man är en kombination av arkitekt (t.ex. mjukvaruarkitekt) och utvecklare. Fördelningen är även i år stabil och skiljer inte nämnvärt från föregående år.

Figur 1.1

Figur 1.1: Huvudsaklig yrkesmässig roll (upp till tre alternativ).

För att få en mer överskådlig bild har vi också gjort en gruppering av svaren i följande kategorier:

  • Utvecklare backend – har angett backend men ej frontend
  • Utvecklare frontend – har angett frontend men ej backend
  • Utvecklare full stack – har angett både backend och frontend
  • Arkitekt – har angett någon arkitektroll men inte angett någon utvecklarroll
  • Övrigt – har angett någon övrig roll (t.ex. kravanalytiker eller projektledare) men ej arkitekt eller utvecklare

Figur 1.2

Figur 1.2: Huvudsaklig yrkesmässig roll, grupperad sammanställning.

Vi kan där se att två tredjedelar (66 %) av Cadec-deltagarna är backend- eller full stack-utvecklare och endast 5 % är renodlade frontendutvecklare (båda siffrorna ligger stabilt jämfört med föregående år). En knapp tredjedel av besökarna anger att man inte arbetar med utveckling utan är antingen arkitekt (13 %) eller har någon annan roll (15 %). Andelen arkitekter minskade med 3% medan kategorin övrigt ökade 4%.

2.2 Vilka programspråk/mjukvaruplattformar arbetar du – eller ditt projekt – främst inom?

Figur 2.1

Figur 2.1: Programspråk/mjukvaruplattformar man arbetar med (upp till tre alternativ).

Java bibehåller sin plats som det dominerande programmeringsspråket med 62 % (en minskning med 8 % från 2024). På andra plats ligger TypeScript som ökat hela 10 % till 43 %. JavaScript har dock minskat med motsvarande (10 %) ligger nu fyra på 23 %. Därmed seglar Python upp på bronspallen med en andel på 26 %, däremot minskar ökningstakten (2 %).

C# ligger stadigt strax under 15 %. Kotlin och Go ökar båda något, 13 % respektive på 10 % (upp från 11 % respektive 9%).

2.3 Vilka ramverk, om tillämpligt, använder ni?

Figur 3.1

Figur 3.1: Vilka ramverk används (fritt antal val).

Här är det kanske mest intressant att se på svaren uppdelat på frontend och backend var för sig.

Figur 3.2

Figur 3.2: Vilka ramverk används (backend).

Inom backend är Spring fortfarande det dominerande ramverket - andelen är samma som föregående år 64 %. Nykomling på listan är Ktor om än på modest nivå (2 %). Övriga ramverk ligger kvar på i stort sett samma nivåer som 2024, +/- 1 %

Figur 3.3

Figur 3.3: Vilka ramverk används (frontend).

Inom frontend har React gjort ett stort kliv - upp 11 % till 65 % på bekostnad av Angular som dyker från 31 % till 16 %. Vue ökar från 11 % till 15 %. Resterande ramverk ligger runt 1 %.

2.4 Driftar ni några tillämpningar i molnet?

Figur 4.1

Figur 4.1: Andel som driftar tillämpningar i molnet.

Användningen av molnteknologier verkar ha stabiliserat sig och minskar faktiskt något (2 %) - i år svarar 76 % att de driftar tillämpningar i molnet. Det är svårt att dra några långtgående slutsatser men kanske finns en större medvetenhet gällande användningsfall vad som passar i molnet vs egen datahall.

2.5 Om du fick välja fritt, vilken/vilka teknologier skulle du helst vilja arbeta med?

Den sista frågan som handlar om vad man skulle vilja arbeta med om man fick välja fritt. Detta är en fråga med fritext-svar och vi har tagit oss friheten att gruppera några kategorier för att öka tydligeheten (märkta med ‘*’ i diagrammet):

  • Cloud* - allt som har med molnteknologi att göra, exempelvis AWS, Azure, Serverless etc.
  • AI/ML* - allt som har med AI och Machine Learning att göra, exempelvis ML, LLM:s, PyTorch, Azure AI etc.

Vi har begränsat antalet och bara tagit med teknologier med minst två “röster”.

Figur 5.1

Figur 5.1: Vilka teknologeier vill du arbeta med om du fick välja fritt (fritext).

Här har det skett en tydlig förändring från föregående år genom att både Cloud och AI/ML seglat om Java (som minskat från 17 till 9 %) som nu hamnar på en delad tredjeplats med “JVM-syskonet” Kotlin. En annan skillnad är att Rust gått om Go där den förstnämnda hamnar på en femteplats medan Go går ner till (delad) plats 6.

Vi kan konstatera att Remix (frontendramverk), Haskell, Ktor och Blockchain gör entré på listan.

3. Slutord

Cadec-publikens teknikanvändning visar fortsatt stabilitet inom vissa områden, men också tydliga skiften som speglar en föränderlig bransch. Jämfört med förra året ser vi flera intressanta rörelser.

Java behåller sin ställning som mest använda språk, men tappar i andel – från 70 % till 62 %. Samtidigt fortsätter TypeScript sin resa uppåt och ökar markant från 33 % till 43 %. Python, Kotlin och Go ökar också – om än mer försiktigt – och Rust kliver nu upp som ett av de mest eftertraktade språken att jobba med framåt.

Frontend-landskapet har förändrats mer dramatiskt: React ökar kraftigt till 65 % (upp 11 procentenheter), medan Angular halveras till 16 %. Vue klättrar från 11 % till 15 % och stärker därmed sin position som alternativ.

Bland rollerna märks ett litet skifte: andelen arkitekter minskar något, samtidigt som fler anger att de har “övriga roller”, vilket kan tyda på en viss breddning av kompetensprofilerna bland deltagarna.

Molnanvändningen ligger kvar på en hög nivå, men visar en liten nedgång (76 %, –2 procentenheter). Det kan signalera att fler organisationer börjar bli mer selektiva i sina val av driftmiljö.

Det kanske mest intressanta är dock vad deltagarna vill arbeta med framöver. För första gången passerar Cloud och AI/ML Java som det mest önskade området. Det speglar en stark framtidstro på dessa teknologier – både som innovationsmotorer och som centrala delar i kommande arkitekturer.

Stort tack till alla som tog sig tid att svara på enkäten – och till Fredrik Kjellberg för databehandling och analys.

Vi ser redan nu fram emot nästa års spaning kring tekniktrender på Cadec 2026 - hoppas vi ses där!

Tack för att du läser Callistas blogg.
Hjälp oss att nå ut med information genom att dela nyheter och artiklar i ditt nätverk.

Kommentarer