Blogg

Här finns tekniska artiklar, presentationer och nyheter om arkitektur och systemutveckling. Håll dig uppdaterad, följ oss på Twitter

Callista medarbetare Björn Beskow

Lättviktigt modelleringsverktyg

// Björn Beskow

Sparx Systems modelleringsverktyg Enterprise Architect har länge funnits som ett lättviktigt och billigt alternativ till de betydligt dyrare verktygen (Rational Rose, Rational Modeler m.fl). För under 200 dollar får man ett lättanvänt och stabilt verktyg med fullt stöd för samtliga UML 2.0 diagramtyper. Sparx har även den goda smaken att inse att producerade modeller måste kunna läsas av betydligt fler än bara de som producerar modeller, och tillhandahåller därför en gratis Light-version för de som bara vill kunna läsa modellerna. Självklart, kan man tycka (skäms, Rational!)

Tidigare versioner av Enterprise Architect hade emellertid en allvarlig begränsning jämfört med t.ex. Rational Rose: Modellerna kunde inte sparas som separata filer för t.ex. separata paket. Därmed kunde man inte versionshantera delar av modellen med ett vanligt versionshanteringssystem, vilket därmed diskvalificerade verktyget i alla större sammanhang.

I och med de senare versionerna av Enterprise Architect (från version 6 och framåt) är denna begränsning borta. Nu stöds XMI-export av delar av modeller, och verktyget kommer med inbyggt stöd för CVS och Subversion, liksom andra versionhanteringssystem via SCS-interfacen. Därmed finns ett högst trovärdigt verktygs-alternativ för projekt med begränsad verktygsbudget.

Tack för att du läser Callistas blogg.
Hjälp oss att nå ut med information genom att dela nyheter och artiklar i ditt nätverk.

Kommentarer