Blogg

Här finns tekniska artiklar, presentationer och nyheter om arkitektur och systemutveckling. Håll dig uppdaterad, följ oss på LinkedIn

Callista medarbetare Björn Beskow

TSSS 2007 Ajax överallt

// Björn Beskow

När jag hörde Dion Almaer prata om Ajax på TSS för 2 år sedan, var Ajax en nisch-företeelse. Dion Almaer visade då en RSS-läsare helt i JavaScript. När han visade källkoden, sida upp och sida ner med JavaScript, sa han skämtsamt “don’t do this at home, folks”.

Nu är tonen en helt annan. Ajax är bland de hetaste områdena på konferensen, att döma av både surveys bland deltagarna, och av mängden föreläsningar.

Dion Almaer version 2007 är helt sjövild. Tillsammans med Ben Galbraith ifrågasätter han i sitt föredrag om det finns några områden kvar som motiverar feta klienter. Allt kan göras med JavaScript, som för övrigt inte är ett så dåligt språk när allt kommer omkring. Mer objektorienterat än Java, när han tänker efter. När väl Tamarin, en ny, högoptimerad Javascript-motor med JIT-kompilering finns på plats om något år, så kommer det slå gnistor. Nästa steg är JavaScript-baserad Offline Storage. Vem behöver då en databas?

Hmm. Jag börjar inse att mitt förhållningssätt till Ajax (som jag för övrigt lärt mig av mina barn: “blundar jag, så kanske det försvinner”) nog inte fungerar. Ajax är något man måste förhålla sig till.

Fortsättning följer …

Tack för att du läser Callistas blogg.
Hjälp oss att nå ut med information genom att dela nyheter och artiklar i ditt nätverk.

Kommentarer