Blogg

Här finns tekniska artiklar, presentationer och nyheter om arkitektur och systemutveckling. Håll dig uppdaterad, följ oss på LinkedIn

Callista medarbetare David Ström

Rapport från Spring I/O 2017

// David Ström

Got Flux? Den frågan ställdes på Spring I/O 2017 konferensen i Barcelona, och även om jag inte har svaret så har jag iaf fått massor av information och inspiration här.

Senare i höst kommer Spring 5 (för närvarande RC1) och med den även Spring boot 2. I Spring 5 så handlar det mesta om reaktiva strömmar och således låg fokus under konferensen på Springs stöd för reaktiva (non-blocking I/O) system.

För att tillhandahålla ett stöd för non-blocking I/O så lanserar Spring två nya begrepp: “Flux” och “Mono”. En Flux är många Monos, och en Mono är (som påpekades under konferensen, och för de som hablan español, inte en apa) utan en container för ett värde eller objekt som kanske, eller kanske inte, kommer bli tillgängligt i framtiden.

Ett ganska stort problem med att verkligen få till en reaktiv applikation är att det än så länge så saknas stöd för non-blocking I/O för de flesta traditionella databaser, som t.ex. SQL databaser. Detta gör att de positiva effekterna av att introducera reaktiva dataströmmar i ett legacysystem uteblir och istället så ökar man mest på komplexiteten.

Men det fanns mycket mer än så, bland mina favoriter var ett föredrag från Google Cloud om deras App Engine som genom klassisk google-smartness listar ut nästan all konfiguration som du behöver för din applikation och paketerar in den i en docker container, redo för molnet. Enkelt, smidigt, och du binder inte upp din applikation till en enda molntjänst.

Sen måste jag bara berätta om en annan superspännande presentation, som dock inte hade så mycket med Spring att göra, men då jag är väldigt fascinerad av allting AI och NN (Neurala Nätverk) så ville jag såklart gå på en presentation om DeepLearning4J. DeepLearning4J är ett open-source ramverk för att bygga neurala nätverk i Java, och i kombination med DataVec (ett annat ramverk för att processera olika typer av input till vektoriserad data som ett neuralt nätverk kan arbeta med) och SpringBoot så blir det (nästan) en barnlek att bygga ett eget neuralt nätverk.

Under konferensen pratade de om en kommande Go (klassiskt kinesiskt strategispel) match mellan Google AI’s Alpha Go och världseliten inom Go (den mänskliga världseliten, kanske man ska tillägga). Googles AI är delvis byggd med hjälp av DeepLearning4j och enligt Dagen Nyheter så gick det ganska bra för Alpha Go.

Från Callista var vi sju konsulter som bestämde oss för att åka ner till Barcelona, inklusive Magnus Larsson som dessutom höll ett föredrag om sina erfarenheter med olika service discovery tjänster för micro service landskap. Jag hoppas att några av presentationerna kommer upp på webben snart, för jag missade även några som jag skulle vilja se, och några skulle jag gärna se om. Annars är det bara att hoppas på att kylan och regnet kommer tillbaka så att man med gott samvete kan hålla sig inomhus för att koda lite i Spring 5 och DeepLearning4J… Eller så får jag ta med datorn till stranden. Nästa år kan det kanske bli en repetition, hänger ni med?

Tack för att du läser Callistas blogg.
Hjälp oss att nå ut med information genom att dela nyheter och artiklar i ditt nätverk.

Kommentarer