Blogg

Här finns tekniska artiklar, presentationer och nyheter om arkitektur och systemutveckling. Håll dig uppdaterad, följ oss på Twitter

Callista medarbetare Peter Larsson

O'Reilly Software Architecture Conference 2019 - Spaning

// Peter Larsson

Till att börja med bör det nämnas att detta är första gången som jag besöker en O’Reilly Software Architecture konferens. Tidigare har det främst handlat om ArchConf och Gartner konferenser på samma tema, och man kan lugnt konstatera att denna konferens är väsentligt mjukare i sin framtoning.

I princip hela keynote-sessionen ägnades åt vikten av verksamhets- och ledarskapsfrågor snarare än teknikfrågor. Även när teknik är på agendan så upprepas mantrat att kontinuerlig inlärning är viktigare än att till fullo bemästra dagens teknik. Även om jag till stor del instämmer i det principiella resonemanget så är det ibland befriande att få höra hur man givet ett specifikt problem faktiskt bör göra och inte enbart att det beror på situation eller någon subjektiv känsla.

Med det sagt så är agendan naturligtvis späckad med tekniska ämnen där föreläsningar om microservices “service mesh” arkitekturer dominerar. För närvarande är det otvivelaktigt Docker, Kubernetes, Istio men också Serverless (Cloud Native) som gäller. Det som förvånar är att utvecklingsplattformar för backend och frontend lyser med sin frånvaro och så även hypade områden som API, Maskininlärning, Appar och Data Lake. Databaser verkar inte vara något man talar högt om längre och vidare finns inte ett spår av gamla hederliga EA metoder och verktyg, men det är har vi och andra sidan inte sett under det senaste decenniet. För att inte tala om BPM som försvann redan under förra seklet. Förvisso passar innehållet alldeles utmärkt med utgångspunkt från mina dagliga arkitektuppdrag men samtidigt vill jag såklart inspireras.

Nedan har jag försökt sammanställa en lista med mindre fluffig teknisk inspiration. Vissa har varit med ett bra tag men samtliga har gemensamt att de nämns i ett eller annat sammanhang under konferensen:

  • WebAssembly - Inte nytt (W3C standard), men om Brian Sletten får rätt med att “WebAssembly will kill the desktop” så är det klokt att hänga med.
  • ADR GitHub - Intressant koncept med kodnära dokumentation. Att dokumentera orsakerna till ett arkitekturellt beslut är alldeles för underskattat.
  • Macaroons - Google står bakom och problemet är stort så det kan vara värt att hålla ett öga på makaronerna.
  • JSON-LD - Inte nytt (W3C standard), men ett lättviktigt första steg mot semantisk webb om man nu har några webb APIer alltså.
  • Travis CI - Koppla ditt GitHub repo till en CI tjänst på 30 sekunder och lägg dessutom till Codecov på ännu kortare tid.
  • InterPlanetary File System - Decentraliserad lagring. Spännande teknik men inte ens på hype-kurvan ännu.
  • WebRTC - Inte nytt, men håller på att standardiseras (W3C, IETF) och finns tillgängligt överallt med udantag för Internet Explorer.

Får avsluta med ett råd från Mark Richards på frågan om vad han önskar att han gjort annorlunda som arkitekt (fritt översatt):

Jag borde lagt mindre fokus på tjänsterna och mer på data...
Tack för att du läser Callistas blogg.
Hjälp oss att nå ut med information genom att dela nyheter och artiklar i ditt nätverk.

Kommentarer