Blogg

Här finns tekniska artiklar, presentationer och nyheter om arkitektur och systemutveckling. Håll dig uppdaterad, följ oss på Twitter

Callista medarbetare Andreas Mossljung

Kafka Summit London 2022

// Andreas Mossljung

En rapport från Kafka Summit i London som avslutades i går. Äntligen gick det att träffas på riktigt efter alla online-konferenser och vi var över 1000 deltagare som samlats på hotellet i Greenwich. Pandemin verkar man nu definitivt lämnat bakom sig i England och förutom några få som bar munskydd var allt som vanligt igen.

Welcome back

Det lanserades inga stora nyheter under måndagens keynote utan det underliggande temat var helt enkelt det faktum att det gick att genomföra en riktig konferens igen efter två år online - gott nog så! Ett litet besked från Jay Kreps var dock att man inför nästa konferens i Austin i oktober breddar utbudet och tar sig an data streaming i allmänhet, inte bara ämnen kopplade till just Kafka alltså. Man byter i samband med det också namn på konferensen till “Current”.

Sessionerna höll över lag en mycket hög nivå och kördes i fyra parallella spår. Samtliga filmades och kommer att läggas upp i närtid på developer.confluent.io, som för övrigt är en ny uppdaterad site för utvecklare som Confluent lanserat. Jag rekommenderar definitivt den med ett intresse för Kafka att gå in och botanisera bland sessionerna när de publicerats, i väntan på att årets presentationer dyker upp finns en rad äldre till exempel här.

Min favorit från i år blev Adam Bellemares “Implementing a data mesh with Apache Kafka”. En konkret och pedagogisk genomgång av hur man kan tänka kring hur man hanterar dataströmmar i en organisation och vikten av att betrakta de dataströmmar som ett team producerar som en produkt som man tar ansvar för, på samma sätt som med ett API. Vi fick också se en demo av hur det kan se ut när man tillämpar self service och låter team själva publicera sina dataströmmar, samtidigt som de tar del av andras. Kanske en försmak av en kommande Data Catalog från Confluent?

En genomgående trend var annars Kafka i molnet, alltså att köpa sitt kluster som tjänst i stället för att drifta ett eget. Många vittnade om svårigheten att hitta folk med kunskap om Kafka för att underhålla en egen installation och uppsidan med att låta någon annan göra det är helt klart lockande. Totalt ledande på det området är Confluent själva med sitt Confluent Cloud som finns för att de tre stora cloud-leverantörerna. Men också AWS har en intressant produkt med MSK som definitivt ska ses som en seriös utmanare till Confluent.

Tack för att du läser Callistas blogg.
Hjälp oss att nå ut med information genom att dela nyheter och artiklar i ditt nätverk.

Kommentarer