Blogg

Här finns tekniska artiklar, presentationer och nyheter om arkitektur och systemutveckling. Håll dig uppdaterad, följ oss på Twitter

Callista medarbetare Andreas Mossljung

GSAS Barcelona 2023

// Andreas Mossljung

I veckan flydde vi hösten för ett par dagars konferens i soliga Barcelona och Global Software Architecture Summit 2023. Där fick vi två dagar fulla av presentationer i en lokal som påminde lite om biosalongerna där vi brukar ha vår egen Cadec, men med lite mindre bekväma stolar.

En röd tråd genom presentationerna var metrics, inklusive traditionell monitorering av driftsmiljöer och analys av kod. Men mer intressant var trenden att försöka mäta och monitorera arkitektur genom att definiera fitness functions som beskriver hur långt från ett önskat tillstånd ett system är och sedan försöka styra mot det önskade tillståndet. En annan viktig poäng var att när det blir allt lättare att mäta mycket är det viktigt att välja noga vad man ska monitorera för att inte överväldigas av data och dashboards.

GSAS

Niklas Gustavsson, tidigare Callista-konsult och nu chefsarkitekt på Spotify, presenterade hur Spotify överblickar sina tusentals komponenter och utvecklare som jobbar i teams med hög autonomitet. Att då styra arkitekturen kan vara minst sagt en utmaning men ett viktigt verktyg är även här att mäta och monitorera. Till exempel att visualisera integrationer mellan komponenter och mäta i hur hög omfattning starkt kopplade komponenter hanteras inom ett och samma team.

Niklas

Neal Ford och Mark Richards inledde varsin dag och var som vanligt inspirerande även om innehållet kanske inte var så nytt. Men arkitektur handlar som bekant mycket om kommunikation och inte minst om att kunna berätta en bra historia. Budskapet från konferensen var att ha roligt, tänka själv och inte alltid följa givna mallar utan anledning och inte minst involvera hela teamet i arbetet.

Tapas

Läs mer om GSAS här: https://gsas.io/

Tack för att du läser Callistas blogg.
Hjälp oss att nå ut med information genom att dela nyheter och artiklar i ditt nätverk.

Kommentarer