Blogg

Här finns tekniska artiklar, presentationer och nyheter om arkitektur och systemutveckling. Håll dig uppdaterad, följ oss på Twitter

Callista medarbetare Andreas Tell Callista medarbetare Jan Västernäs

Hur gör man en Cadec ?

// Andreas TellJan Västernäs

Cadec är en tradition sedan mer än 20 år. Men hur går det till att ta fram ett event som Cadec? Vi frågar Andreas Tell som ansvarar för Cadec på Callista.

Andreas du är Cadec-general. Hur länge har du haft den fina titeln?
Det är 5 år nu.

Vad betyder Cadec egentligen?
Callista Developer Conference

Vilka är målgruppen?
Allt ifrån de som jobbar med projektledning/krav och har ett tekniskt intresse, till arkitekter och renodlade utvecklare. Ofta har vi med något lite mer arkitekturellt föredrag, resten är mer tekniskt.

Cadec brukar ju gå i slutet av januari, när börjar förberedelserna?
I början av september brukar hela företaget brainstorma fram en lista på tänkbara ämnen. De brukar bli upp till 100 st.

Vad händer sedan?
Vi gallrar bland ämnena och kategoriserar de olika idéerna för att få en bättre överblick. Under oktober brukar det växa fram vilka som vill vara talare och vilka ämnen de vill ta sig an, vi jobbar med den frågan på varje månadsmöte. Matchningen mellan intressanta ämnen och frivilliga talare är inte alltid lätt. Ibland kan det behövas lite coaching från min sida för att få talarna att träda fram. Ofta blir det en ketchup-effekt. Man kan vara tveksam till om man hinner med, ha funderingar på om ämnet är tillräckligt intressant osv. Men om några satsar, så hänger fler på. Processen engagerar hela företaget under höstterminen och är en hörnsten i vår omfattande kompetensutveckling. Talarna har arbetstid allokerad för att jobba med sin presentation.

Runt den 25:e november skall det finnas ett detaljerat abstract framme för varje föredrag. Under december kan vi sedan skicka ut det definitiva programmet.

Vad gör de utvalda talarna?
Jo, de bildas en projektgrupp där vi har två genrep. Alla får dra sina presentationer för hela gruppen och det kommer fram väldigt mycket tydlig och konstruktiv feedback. Det kan röra sig om vilka delar av ett föredrag som bör prioriteras, hur man förklarar saker på pedagogiskt sätt, demo eller inte osv. I slutändan brukar det komma ut väldigt polerade och genomtänkta presentationer, det är i alla fall målsättningen. En intressant sak med Cadec tycker jag är att det bara är vi själva som pratar, vi har inga externa talare.

Hur förbereder du själva Cadec-dagen i din roll som Cadec-general?
Det handlar om att hålla talarna lugna men samtidigt peppa upp dem. Det är alltid lite nervöst att stå framför 300-400 åhörare i Bergakungens största salong. Vi brukar äta en gemensam lunch med alla talare. Jag brukar även snabbrepetera introduktionerna till varje föredrag. Sedan är det väl bara att njuta av resan.

Hur ser du på skillnaden mellan digitalt och fysiskt genomförande?
Live-publik är roligare, det är även kul att träffa kollegor i branschen vid mingel på After Cadec. Att köra digitalt var en rolig erfarenhet, men det kändes lite märkligt att tala till en kamera.

Du har ju varit talare också, vilket är mest nervöst?
Ungefär samma men lite värre att hålla föredrag. Det blir andra konferencier i år då jag skall hålla ett föredrag.

Har det varit några incidenter?
Strömavbrottet som mörklade halva Hisingen mitt i ett föredrag, under vår livesända Cadec förra året, var väl det värsta. Det var sprängningen av gamla Hisingsbron som gick fel. Blev en paus på 45 minuter, sedan kunde vi fortsätta där vi slutade. Många i vår trogna publik dök upp igen efter pausen, det var kul.

Vad tror du om Cadec 2023?
Som vanligt blir det den bästa hittills. Tycker det har utkristallisera sig ett riktigt bra och balanserat program som innehåller något för alla. Sedan tilltalar såklart inte alla ämnen alla lika mycket, men så är det bara.

Tack Andreas och lycka till med Cadec 2023

Mer om Cadec 2023 i Stockholm

Mer om Cadec 2023 i Göteborg

Tack för att du läser Callistas blogg.
Hjälp oss att nå ut med information genom att dela nyheter och artiklar i ditt nätverk.

Kommentarer