Blogg

Här finns tekniska artiklar, presentationer och nyheter om arkitektur och systemutveckling. Håll dig uppdaterad, följ oss på LinkedIn

Callista medarbetare Niklas Antoncic

GAIA-konferensen bakom kulisserna

// Niklas Antoncic

Anders Forssell ställer några frågor till Niklas Antončić, konsult på Callista och medlem av programkommittén för GAIA-konferensen.

Niklas, vad är GAIA för något och vad är syftet med den årliga GAIA-konferensen?

GAIA står för “Gothenburg Artificial Intelligence Alliance” och är en medlemsdriven, icke vinstdrivande organisation som har som mål att stärka intresset för artificiell intelligens och maskininlärning i Göteborgsområdet. Detta sker genom olika aktiviteter som meetups och konferenser där deltagarna får möjlighet till kunskapsutbyte och nätverkande. Kronan på verket är den årliga GAIA-konferensen som i år ordnades för 4:e gången sedan starten 2018.

I år anordnade ni en fysisk konferens igen efter två års uppehåll (digitalt format 2021). Hur gick det?

Det gick över förväntan och intresset var rekordstort. Vi sålde slut på de 500 biljetter vi hade bokat upp på Svenska Mässan. Deltagarna hade möjlighet at lyssna på över 20 föredrag i två parallella spår. Det fanns även goda möjligheter att mingla bland deltagare och de 10 utställarna i samband med konferensen. Vi ser redan fram emot nästa års konferens som kanske kommer att växa ytterligare.

Vad innebär ditt arbete i programkommittén för GAIA?

Det handlar mycket om att leta upp, engagera och bedöma potentiella föredragshållare som har något intressant att förmedla inom AI/ML-området. Det kan t.ex. handla om nya teknologier och verktyg, eller exempel på praktisk användning av AI/ML för att lösa olika problem. Det är också viktigt att hitta rätt mix av olika typer av talare. Till årets konferens var jag speciellt glad att få med en presentation om programmeringsspråket Julia med talare från Julia Computing. Jag har själv intresserat mig för Julia sedan flera år tillbaka och ser en stor potential för det språket genom att det erbjuder mycket bra prestanda samtidigt som det är kompakt och uttrycksfullt. Vi var även stolta över att få till föredrag från stora aktörer såsom Apple och Google men även lokala stjärnor från Chalmers, Volvo, Astra mfl.

Hur kommer det sig att du själv är så intresserad av AI & ML?

Det började runt 2016 när jag hade ett uppdrag för en professor på Chalmers där jag var med och byggde ett system för prediktion av hjärt-kärlsjukdommar utifrån ultraljudsbilder av halspulsådern med hjälp av bildigenkänning. Efter det kände jag att jag ville utveckla min kompetens kring detta och började läsa en on-line kurs på CalTech. Machine Learning är ju i grunden matte och som civilingenjör i grunden, som hamnat i IT branschen, är det mycket av matten från Chalmers som legat i träda i många år och som nu behövdes fräschas upp. I den vevan började jag även gå på Meetups med Gothenburg Data Science and Machine Learning som var föregångaren till GAIA.

Hur ser planerna ut för nästa års GAIA-konferens?

De ser bra ut, vi kommer eventuell att kunna utöka med en dag där vi kan ha lite längre dragningar eller kanske rent av workshops där man kan borra ner sig lite djupare i några frågor. Vi har precis haft ett avslutningsmöte för 2022 konferensen där det kom fram många bra idéer inför nästa år. Vi är riktigt taggade!

Slutligen får vi gratulera till en lyckad konferens 2022 och ser med spänning fram emot nästa års event.

Tack!

Tack för att du läser Callistas blogg.
Hjälp oss att nå ut med information genom att dela nyheter och artiklar i ditt nätverk.

Kommentarer