Callista medarbetare Niklas Antoncic

Niklas Antoncic

Lösningsarkitekt, senior utvecklare

Niklas är en mycket erfaren arkitekt/utvecklare med 17 års erfarenhet från olika delar av mjukvaruindustrin, alltifrån små startups till stora projekt på globala företag.

Han har ofta tagit ledande roller i projekt, men aldrig släppt kontakten med tekniken och koden. Niklas tror på domändriven design och älskar att uttrycka krav med hjälp av automatiserade specifikationer.

På senare tid har Niklas fördjupat sig i machine learning och AI, områden han ser kan komma till stor nytta i allt fler praktiska tillämpningar.

VARFÖR Callista?

Jag älskar kulturen och känslan i bolaget där man hela tiden vill bli bättre och skickligare och leverera med högsta kundnytta men där det också är ödmjukt, hjälpsamt och vänligt. Det fokus på kompetensutveckling och den snickarglädje som finns bland oss är sjukt inspirerande. Jag lär mig nya saker varje dag både av mina skickliga kollegor och av de intressanta uppdragen jag har haft. Att vi äger bolaget tillsammans bidrar naturligtvis till den positiva känslan.

Blogg

Stora språkmodeller i praktiken: Hur man använder dem på egen data med hjälp av Retrieval Augmented Generation Presentation

// Niklas Antoncic

Presentation från Cadec 2024 Göteborg

Presentation från Cadec 2024 Stockholm

Stora språkmodeller (LLM:er) är grunden för den kända ChatGPT, men det finns andra tillämpningar. Ibland vill man kunna arbeta med specifik data, t.ex. ny eller privat data, som LLM:en ännu inte har tränats på eller aldrig kommer kunna tränas på. Det är här Retrieval Augmented Generation (RAG) kommer in i bilden. RAG ger oss möjlighet att berika den generella språkkunskapen hos en LLM med specifik kunskap från andra källor.

I detta föredrag kommer Niklas bland annat att gå igenom begrepp som tokenisering, inbäddning, vektordatabaser och hämtning. Han kommer även att beskriva och demonstrera olika användningsfall med hjälp av en LLM och ett RAG-ramverk som båda finns tillgängliga som öppen källkod.

Medarbetare