Blogg

Här finns tekniska artiklar, presentationer och nyheter om arkitektur och systemutveckling. Håll dig uppdaterad, följ oss på LinkedIn

Callista medarbetare Marcus Björklund Callista medarbetare Niklas Antoncic

Stable Diffusion - Machine Learning åt folket? Presentation

// Marcus BjörklundNiklas Antoncic

Presentation från Cadec 2023 Göteborg

Presentation från Cadec 2023 Stockholm

Varför är det sådan hype kring Stable Diffusion? Vi förklarar och demonstrerar state-of-the-art-tekniken för generativa modeller. I april 2022 presenterades DALL-E-2 och därefter Imagen som visade sig vara banbrytande modeller inom text-till-bild-generering. Dessa modeller, av typen Latent Diffusion, var stängd källkod och ägdes av Microsoft respektive Google. I augusti 2022 släpptes dock ytterligare en variant – kallad Stable Diffusion – som öppen källkod av ett tyskt forskningsinstitut. Detta medförde en formidabel explosion av användning av Machine Learning baserad på generativa modeller.

Vi kommer att förklara lite av teorin kring modellen och demonstrera hur man kan använda den – och till och med förfina den – på en relativt modest hårdvara. Bland annat kommer du att få se exempel på text-till-bild, bild-till-bild, uppskalning och förfining.

Här kan du se en inspelning av föredraget.

Ladda ner presentation
Tack för att du läser Callistas blogg.
Hjälp oss att nå ut med information genom att dela nyheter och artiklar i ditt nätverk.

Kommentarer