Blogg

Här finns tekniska artiklar, presentationer och nyheter om arkitektur och systemutveckling. Håll dig uppdaterad, följ oss på Twitter

Callista medarbetare Johan Zetterström

På upptäcksfärd i microservice-landskapet

// Johan Zetterström

Jag har en bakgrund som javautvecklare, men har i min nuvarande roll som lösningsarkitekt de senaste åren inte ägnat mig åt programmering. Som så många andra som vandrat denna väg kan jag ibland känna ett stygn av saknad, och formulerar då och då tankar kring hur jag ska hitta en ingång tillbaka till programmeringen, och få hands-on-erfarenhet av ny teknik.

För att skaffa mig en kontext för laborationer inom microservices och cloud bestämde jag mig för ett tag sedan för att sätta upp ett litet hobbyprojekt, ”The bookshelf project”. Tanken var att skapa en applikation där användare kan lägga in böcker i personliga bokhyllor, med hantering av entiteter som författare, förlag, titel och utgåva, och använda detta system som en testbädd för ny teknik och arkitektur. Jag har många tankar kring microservice-design efter att ha läst många artiklar och lyssnat på ett otal presentationer inom området, och ville testa dessa i ett lagom komplext system (som det förhoppningsvis blir när man kan anpassa systemets komplexitet efter egna önskemål).

Trots att det gått en tid sedan jag startade mitt hobbyprojekt så hade jag inte kommit längre än till att dokumentera mina inledande tankar kring projektet och systemets logiska informationsmodell (vars entiteter jag tänkte mappa mot de microservices jag vill realisera). Tills nu, när jag nyligen började läsa Hands-On Microservices with Spring Boot and Spring Cloud, skriven av min Callista-kollega Magnus Larsson. Jag insåg att boken kan fungera som en ”roadmap” för mycket av det jag vill utforska.

Boken går på djupet kring teknik och infrastruktur för microservicearkitektur, och har även en massa bra kodexempel. Istället för att bara titta på kodexempel eller koda efter bokens exempel, applicerar jag innehållet på mitt hobbyprojekt. Detta känns både utvecklande och roligt. Eftersom jag började från scratch, och dessutom blivit hyfsat ringrostig, var det en del arbete med att sätta upp miljön, men nu är jag igång och har kommit en bit på väg. Det kommer med all säkerhet att bli en spännande resa, och jag räknar med att återkomma i denna kanal och rapportera om eventuella insikter insamlade längs vägen och var resan slutar.

Tack för att du läser Callistas blogg.
Hjälp oss att nå ut med information genom att dela nyheter och artiklar i ditt nätverk.

Kommentarer