Blogg

Här finns tekniska artiklar, presentationer och nyheter om arkitektur och systemutveckling. Håll dig uppdaterad, följ oss på Twitter

Callista medarbetare Henrik Starefors

Henrik har tagit en Kubernetes-certifiering

// Henrik Starefors

Anders Forssell ställer några frågor till Henrik Starefors som nyss tagit en Kubernetes-certifiering.

Henrik, du har precis tagit certifieringen Kubernetes and Cloud Native Associate – vad handlar den om?

Det är en certifiering som utges av Cloud Native Computing Foundation (CNCF) och den omfattar grundläggande konceptuell förståelse av hela ekosystemet runt cloud-native med ett speciellt fokus på Kubernetes. Bland annat fick man visa upp sina kunskaper och färdigheter gällande hur Kubernetes arkitektur är uppbyggd (containers, pods, nodes, clusters), att driftsätta en applikation med hjälp av kubectl samt hur landskapet och projekten i stort hanteras.

Vad fick dig att satsa på just denna certifiering?

Jag har sedan flera år jobbat med utveckling på olika molnplattformar så jag har redan en hel del erfarenhet inom området. Men med denna certifiering fick jag både ett bredare perspektiv på helheten och en djupare förståelse för Kubernetes vilket känns mycket värdefullt.

Var det några delar som du tyckte var speciellt intressanta?

Att få en inblick i hur verktygen jag jobbar med fungerar under huven är alltid intressant, men två områden sticker ut lite extra för mig: Knative/Serverless och k3s/IoT

Knative gör det möjlig att köra server-lösa “applikationer” direkt i Kubernetes, med allt som hör till såsom:

  • “scale-to-zero”
  • resurs-provisionering i realtid
  • enklare utveckling, och detta managerat direkt av Kubernetes

Sen har vi k3s och likande projekt som ger oss nerskalade versioner av Kubernetes som i sin tur ger oss möjligheten att köra kluster nere “on-prem”. Blir spännande och se hur dessa möjligheter kan utökas och utnyttjas i framtiden.

Är det något av innehållet du kan ha direkt nytta av i ditt nuvarande uppdrag?

Ja absolut, då mycket av vår datahantering sker inom Kubernetes redan idag. Har fått en mycket bättre förståelse för de resurser vi använder och hur vi kan förbättra det ytterligare. Sedan är det för min del mycket lättare att felsöka eventuella problem när man har en klar bild av hur saker och ting interagerar. Exempelvis hur poddar och containers kommunicerar, hur och när det skalar, lastbalanserar och validerar resurser. Och naturligtvis vilka knappar man ska trycka på och vilka spakar man ska dra i för att få kugghjulen att snurra.

En certifiering brukar ju kräva ganska mycket arbete, hur har du upplevt förberedelserna denna gång?

Eftersom det är ett grundläggande certifikat och slår brett över Kubernetes-landskapet så handlade det till större delen om de flera dussintals olika komponenterna, deras funktionalitet, och de synergier som finns dem emellan. Det har varit mycket att hålla i huvudet, men för varje pusselbit som föll på plats blev nästa snäppet enklare att förstå.

Har du några tips till andra som planerar att ta denna certifiering? Kan rekommendera paketet som innehåller både certifikats-test och tillhörande kurs. Kursen (LFS250) gav allt och lite till av det man behöver för att klara av examen. Sedan använde jag mig själv av Exampro.co och deras träningsprov för att va helt säkert på att lyckas.

Slutligen ber vi att få önska dig ett stort grattis till en väl genomförd certifiering.

Tack!

Tack för att du läser Callistas blogg.
Hjälp oss att nå ut med information genom att dela nyheter och artiklar i ditt nätverk.

Kommentarer