Blogg

Här finns tekniska artiklar, presentationer och nyheter.

Foto av David Ström

Grafdatabaser, FTW!

// David Ström

Igår lyssnade jag på ett webinar om Neo4j’s grafdatabas riktat till personer med erfarenhet av SQL-databaser.

Foto av Patrik Gustavsson

Arkitekturblogg del 5: Arkitekturmönster

// Patrik Gustavsson

För många år sedan ställde en amerikansk forskare vid namn Mary Shaw en intressant frågeställning. Hur kommer det sig att en del projekt lyckas och andra misslyckas trots att förutsättningarna egentligen är likadana? Hon kom fram till att det inte är så lätt att se en gemensam faktor för de projekt som misslyckas. Men hon kunde tydligt urskilja ett antal saker som genomgående framträdde i lyckade projekt.

Foto av Anders Forssell

Alla vägar bär till PaaS

// Anders Forssell

Här på Gartners konferens - som hålls på Caesar’s Palace i Las Vegas - har vi fått lära oss att alla vägar bär till … PaaS (och inte till Rom som kanske hade passat in med tanke på lokaliteten).

Foto av Andreas Tell Foto av Hans Thunberg Foto av Mats Ekhammar

AWS re:Invent 2016 Keynote 2

// Andreas TellHans ThunbergMats Ekhammar

Det generella temat på torsdagens keynote med Amazon AWS CTO Werner Vogels var “transformation”. Givetvis syftade han på de omvälvande förändringar som molnet innebär för IT-branschen i allmänhet och, givetvis, hur Amazons produktutbud bidrar till denna transformation i synnerhet.

Kort summering av de nyheter som presenterades av Amazons CTO.

Foto av Andreas Tell Foto av Hans Thunberg Foto av Mats Ekhammar

AWS re:Invent 2016

// Andreas TellHans ThunbergMats Ekhammar

Vi är på plats på re:Invent 2016 i Las Vegas för att bevaka vad som är nytt och hett inom Amazon Web Services (AWS). Vi ser fram emot fyra fullmatade dagar med spännande nyheter och bra föredrag. Missa inte kommande rapporter från konferensen.

Foto av Björn Beskow

Creating a custom Gatling prococol for AWS Lambda

// Björn Beskow

Gatling is a powerful load-testing framework with excellent support for testing http-based applications out of the box (and from version 2.x also with limited support for JMS). While http is enough for many applications, we find a frequent need for using other protocols in addition to http. Gatling has a well designed extension mechanism, which allows you to write your own custom protocol handler to use in your Gatling scenarios. Unfortunately, this mechanism is poorly documented (the ‘seminal’ work refered to, GatlingProtocolBreakdown, is from version 1.x). To make things worse, the extension APIs have changed a lot between recent versions. While there are several third party protocol handlers listed in the documentation (extensions), all of them are out-of-date and don’t work with recent Gatling releases. When looking around, I found two excellent, more recent blog posts that both do a good job in describing the bits and pieces of a Gatling custom protocol (write-custom-protocol-for-gatling and load-testing-zeromq-with-gatling), but unfortunately they too are out-of-date with the 2.2.x versions.

Since I recently needed a custom protocol to load test a Serverless architecture based on AWS Lambda functions and Kinesis streams, I had to dig into the API changes to get things working. I ended up reading the source code for the latest version of both the http and jms protocols, in order to understand the APIs. It took me quite a while, so I might as well share my findings!

Foto av Patrik Gustavsson

En överblick av bloggserien kring arkitektur

// Patrik Gustavsson

Målet med denna bloggserie kring arkitektur är att ge en allmän introduktion till vad arkitektur är och vad det innebär att arbeta praktiskt som arkitekt. Fokus är på mjukvaruarkitektur, men även andra typer av arkitektur kommer att belysas.

För att underlätta för er läsare att hitta rätt bland alla olika delar kommer här en sammanställning:

Foto av Christian Hilmersson

Nationella E-hälsodagen 2016 och snöstorm

// Christian Hilmersson

Jag var i Stockholm i förra veckan för att delta på Nationella E-hälsodagen. Ett välordnat och trevligt event med möjlighet att se vad som är på gång och nätverka med kollegor i branschen. Såg även fram emot att lyssna in vad regeringen ser framför sig inom e-hälsoområdet de närmsta åren då hälsominister Gabriel Wikström var på plats för att tala.

Foto av Patrik Gustavsson

Arkitekturblogg del 2: De olika typerna av arkitektur

// Patrik Gustavsson

Det finns flera sorters arkitektur och det finns således även flera arkitektroller inom IT. Om jag med bloggen enbart hade haft syftet att sprida kunskap men inte förståelse hade jag här och nu börjat lista olika sorters arkitektur och olika arkitektroller. Men istället vill jag steg för steg beskriva och motivera varför de som används också är de som behövs. Vid sidan av det jag skriver själv kommer jag kontinuerligt under hela bloggserien även att tipsa om några favoriter på nätet där det går att ta reda på mer information. Kanske kan du som redan arbetar som arkitekt ha nytta av dessa för att introducera dina kollegor i ditt arbete.

Foto av Patrik Gustavsson

Ny bloggserie om arkitektur

// Patrik Gustavsson

Välkommen till första delen av den här bloggserien om arkitektur. Allra först vill jag beskriva de mål som jag har med att skriva den här bloggen.

  • Ge en allmän introduktion till vad arkitektur är och vad det innebär att arbeta praktiskt som arkitekt. Främst inom mjukvaruarkitektur men även andra typer av arkitektur.
  • Visa på de trender som just nu är mest relevanta och intressanta.
  • Besvara de vanligaste frågeställningarna som ofta kommer upp i projekt.
  • Bloggen ska vara givande även för de som inte arbetar som arkitekter men har andra roller inom IT-relaterade projekt som exempelvis projektledare, kravanalytiker, testare och utvecklare.