Notiser

Intressanta tankar vi vill dela med dig. Håll dig uppdaterad, följ oss på LinkedIn

Callista medarbetare Björn Genfors

AI-förordningen äntligen beslutad

// Björn Genfors

För tre veckor sen klubbades slutligen AI-förordningen av EU. Det betyder att alla reglerna däri kommer att börja gälla pö om pö från och med om ett halvår och upp till som mest 36 månader framåt i tiden, men där majoriteten av reglerna träder i kraft om mellan 12 och 24 månader.

Callista medarbetare Hans Thunberg

Callista Arcade - Genesis

// Hans Thunberg

Vi var några callistakollegor som satt en lunch på kontoret och pratade nostalgiskt om datorspel på “the good old times”. Det var emulatorer för gamla datorer och arkadspel på campingplatsernas arkadhallar. Det var så idén föddes om att starta ett projekt att bygga ett eget arkadkabinett till kontoret. Vi har sedan tidigare ett flipperspel och fußball som vi kan spela på. Ett arkadspel skulle göra sig finfint i vår “spelhall”.

Callista medarbetare Björn Genfors

Konferensrapport: tre dagar på Vitalis

// Björn Genfors

Vitalis, nordens största e-hälsokonferens, gick av stapeln i förra veckan. Konferensen växer sakta men säkert år för år, både i kalendertid och i omfattning - det som brukade vara en konferens i dagarna tre med 8-10 parallella föreläsningsspår har i år blivit till en konferens i dagarna tre och en halv, med upp till 15 parallella föreläsningsspår.

Callista medarbetare Björn Genfors

Tips! Ny termbank inom informationssäkerhet

// Björn Genfors

Nyligen lanserade Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) en nationell termbank för informations- och cybersäkerhetsområdet. Innehållet består framförallt av svenska termer och terminologiska definitioner, men innehåller också ytterligare anmärkningar, termerna på engelska samt hänvisningar till relevanta källor.

Callista medarbetare Björn Genfors

Återblick på Vitalis2022

// Björn Genfors

I mitten av maj gick nordens största ehälso-mässa - Vitalis - av stapeln, och i sann 2022-anda var konferensen förstås av hybridkaraktär. Själv deltog jag på distans under konferensens två första dagar, och fysiskt den tredje och sista dagen. Tyvärr funkade inte tekniken för oss på distans hundraprocentigt, men mycket av konferensens innehåll gick ändå att ta del av. I vanlig ordning är det svårt att hålla koll på allt som händer, eftersom det är ungefär 12 parallella spår. Med detta sagt: här kommer ett par teman som jag snappade upp under min resa genom konferensen.

Callista medarbetare Jan Västernäs

Jesper Holmberg sammanfattar ett år med Kotlin

// Jan Västernäs

Jesper - nu har ni jobbat med Kotlin i ett år i ett skarpt projekt?
Ja, det stämmer. Det är en Spring Boot-applikation där vi skrivit all kod i backend i Kotlin. Men nästan alla andra komponenter som vi tar in är skrivna i Java. Så en intressant fråga var hur samspelet mellan dessa skulle fungera. Vi har valt bort att använda vissa Kotlin-verktyg.

Callista medarbetare Björn Genfors

Supervision 2040 - ännu mer världsbäst på e-hälsa, del 2

// Björn Genfors

För snart två år sedan skrev jag en bloggpost om att Sverige, i sin strävan efter att bli världsbäst på e-hälsa till år 2025 (vision e-hälsa 2025), i stort verkade ha valt fel väg och att visionen därmed var dömd att misslyckas. I samma veva propagerade jag för att inte se detta som ett nederlag, utan som en möjlighet till att satsa på att bli världsbäst på e-hälsa till år 2040 istället, och att den borde bestå av att komma överens om och implementera en modelldriven strategi. Vad har hänt sedan dess och hur ser läget ut idag?

Callista medarbetare Hans Thunberg

Vägen till att bli arkitekt

// Hans Thunberg

På Callista är vi måna om kompetensutveckling, att utveckla och utvecklas är det roligaste vi vet. Häromdagen deltog jag i ett live-event anordnat av O’Reilly, på temat “Software Architecture Superstream Series: Software Architecture Fundamentals”, med inriktning på “path to becoming a software architect”. Här kommer en summering på detta event.

Callista medarbetare Anna Eriksson

Architecting on AWS

// Anna Eriksson

Har du funderat på att gå kursen “Architecting on AWS”? Själv deltog jag i kursen häromveckan och här kommer en liten summering som isåfall kanske kan vara av intresse.

Callista medarbetare David Ström

Gung-ho i Hindås

// David Ström

Gung-ho (/ɡʌŋˈhəʊ/, fritt översatt: total dedikation och engagemang) var ett uttryck som användes av de kinesiska trupperna under andra världskriget och som sedan anamades av de amerikanska marinkårssoldaterna, för att slutligen bli ett management buzzword och en viktig del i “fish-philosophy”.

Callista medarbetare Jan Västernäs

Java 13

// Jan Västernäs

Häromdagen släpptes JDK 13 och det var ju inte så länge sedan 12:an kom så det är väl inte så väldigt många stora genomgripande förändringar.